Saturday, March 7, 2009

Selachimorpha


Leidsin haide kohta väga häirivat informatsiooni.
1. Haisid võib leida igalt poolt maakeralt põhjapooluselt lõunapoolusele, neid võib leida troopilistest ja piisavalt soojadest vetest, kuid samas ka külmadest ning polaarvetest, ka magevetest. Erinevad liigid võivad elada madalates rannikuvetes, sügavates ookeanivetes ning ka avamerel. Mitte kusagil pole ohutu!
2. Hai näeb selges vees kuni 15 m kaugusele.
3. Hai haistab vere lõhna juba sadade meetrite kauguselt.
4. Suurim hai Rhincodon typus kasvab üle 13 meetri pikkuseks.
5. On olemas väga häirivate liiginimedega haisid (ingl.k.) - megamouth, rough, saw, crocodile, sand tiger, requiem ja hammerhead shark ning mitte nii häirivate nimedega - angel, guitarfish, ribbontale, zebra, bamboo, butterfly ja wobbegong shark.
6. Haidel on kuni 30 000 hammast mitmes reas ja need on taastuvad. Mõnel liigil kasvab uus hammas 8 päevaga.
7. Inimest või laeva võib rünnata 32 liiki haid.
8. Haide arenenuim meeleelund on kõrv, mis tajub heli, kiirendust ja gravitatsiooni.
9. Hai kuuleb juba 250 m kauguselt inimese või teiste elusolendite häält või nt ka pulssi.
10. Pole olemas tõhusat haitõrje vahendit.
11. Mõned hailiigid elavad üle 100 aasta vanuseks.
12. Olendit, kelle seljal on haihambad ja kes on võimeline muutuma vajadusel inimeseks ja vajadusel haiks ja kes hoiatab rannal inimesi läheduses viibivate haide eest, polegi olemas.
13. On olemas briti bänd nimega Sharks, kes tegutses 70ndatel ja andis välja 4 plaati.

Kõige rohkem haisid maakeral ruumalaühiku vee kohta leidub Coco saare ümbruses. Coco saar asub Costa Rica ja Galapagose saarte vahel. Coco saar pidavat olema üks ilusamaid saari maailmas ning see andis inspiratsiooni Michael Crichtonile Jurassic Parki kirjutamiseks. Väidetavalt kasutasid mereröövlid Coco saart oma varanduse peitmiseks ning sealsetes peaaegu ligipääsmatutes koobastes on täniajani peidetud üle 350 tonni kulda ja muid väärisasju, mille koguväärtuseks arvatakse üle miljardi dollari.
.

No comments:

Post a Comment